Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Κίρκη, διάφορες αναφορές



Κίρκη
Η Κίρκη είναι χωριό 199 κατοίκων, κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης, σε τοπίο που χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή καλλιεργήσιμων εκτάσεων, λόφων και βραχωδών εξάρσεων. Οδικά απέχει 25χμ. από την Αλεξανδρούπολη, προς τα βορειοδυτικά.
Η τουρκική της ονομασία ήταν Kirka, ενώ, όπως αποδεικνύουν διάφορα ευρήματα, η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Στους κυριότερους χώρους συγκαταλέγονται ο -άγνωστης χρονολογίας- οχυρωματικός περίβολος της κορυφής Σκοτεινό (2χμ. βορειοανατολικά της Κίρκης), συνολικού μήκους 198μ. και πάχους έως και 2,6μ. κτισμένος από ασύμμετρες πέτρες, και η περιοχή Μοναστήρι Λόφος (10χμ. ανατολικά από την Κίρκη) όπου ανάμεσα στους βράχους διακρίνονται τοίχοι που δημιουργούν περίβολο, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν λαξευτά σκαλοπάτια και κοιλότητες, λαξευτό πιθάρι μέσα στο βράχο και τα θεμέλια κυκλικών κτισμάτων.
Στο χώρο βρέθηκαν άβαφα χονδροειδή αγγεία ασαφούς χρονολόγησης.Πιο πρόσφατα, η Κίρκη ήταν γνωστή για τα ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος, τα οποία λειτουργούσαν μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας 1960. Μάρτυρες αυτής της εποχής παραμένουν οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις τους, καθώς και σημάδια του ορυκτού μέσα στους βράχους.

Πηγή : http://www.in.gr/agro/evros/dalexandr1.htm