Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Γιορτή Μηλίνας 2008

Το 1996 οι πρόσκοποι οι οποίοι έχουν διαρκεί παρουσία στο χωρίο της Κίρκης, σε συνεργασία με την τότε κοινότητα του χωριού, θέλοντας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και να προβάλουν τις ομορφιές του χωριού, αποφάσισαν να οργανώσουν την πρώτη γιορτή της Μηλίνας.
Η μηλίνα είναι μια παραδοσιακή συνταγή πίτας, την οποία μαγειρεύουν κατά κύριο λόγω στον νομό του Έβρου. Τα βασικά της συστατικά είναι χειροποίητο απλωτό φύλλο, γέμιση με φέτα και σε μερικές περιπτώσεις και ρύζι. Η πίτα τηγανίζεται σε ηλιέλαιο η κάθε πλευρά της ξεχωριστά.
Η γιορτή της Μηλίνας έχει γίνει θεσμός στα τοπικά δρώμενα, διοργανώνεται πλέον από την Δημαρχεία Αλεξανδρούπολης στον προαύλιο χώρο του Προσκοπικού Κέντρου της Κίρκης, με την συμμετοχή πάντα τον Προσκόπων της Αλεξανδρούπολης, και πραγματοποιείτε στα τέλη Αυγούστου κάθε έτους.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, σε συνεργασία με τους Προσκόπους, προετοιμάζουν την εκδήλωση αρκετές μέρες πιο πριν. Την προηγουμένη της εκδήλωσης ψήνονται οι πίτες σε μεγάλα ταψιά πάνω στα κάρβουνα. Οι Πρόσκοποι διαμορφώνουν τον προαύλιο χώρο του κτιρίου καθώς και όλα τα σχετικά για το σωστό σερβίρισμα στους επισκέπτες του χωριού.
Την ημέρα της εκδήλωσης οι επισκέπτες του χωριού δοκιμάζουν την παραδοσιακή πίτα, η οποία συνοδεύεται από αναψυκτικά και ποτά. Κάτοικοι, Πρόσκοποι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με την συνοδεία ζωντανής ορχήστρας με παραδοσιακή μουσική.





Δείτε το Βίντεο μέσω του YouTube : http://www.proskopos.net/kirki/item/16