Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κίρκη Έβρου, η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης», πόνημα του Αλέξανδρου Χ. Καζαντζή


«Κίρκη Έβρου, η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης», πόνημα του Αλέξανδρου Χ. Καζαντζή

Αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης για την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού μιας περιοχής, που για πρώτη φορά αναδεικνύεται
«Κίρκη Έβρου, η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης», καλείται το πόνημα του Αλέξανδρου Χ. Καζαντζή, αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης για την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού μιας περιοχής, που για πρώτη φορά αναδεικνύεται.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κίρκης. Το διαρκές ερώτημα που θέτει ο τίτλος, καλείται να απαντήσει ο συγγραφέας στις εικονογραφημένες σελίδες του βιβλίου. «Πιστεύω ότι τέτοιες αναφορές είναι απαραίτητες για να μη χάνονται οι ρίζες, οι καταβολές και η ιστορία του τόπου μας», σημειώνει ο κ. Καζαντζής.

Η ονομασία του χωριού Κίρκη, για το οποίο διατυπώθηκαν κατά καιρούς πολλές εκδοχές, ενώ έχει και ηπειρώτικες ρίζες, μελετάται σε ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Εκεί γίνεται αναφορά στους Κίκονες, τους πρώτους κατοίκους της Κίρκης με ιστορικά στοιχεία και αναφορές. Επίσης ο αναγνώστης θα γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της, με τις κόγχες προσφορών, τα ευρήματα για τη μετά θάνατον ζωή, την Κίρκη ως μονοπάτι της Εγνατίας (Παραεγνατία), αλλά και τις εικασίες για κρυμμένους θησαυρούς.
Τον συγγραφέα φυσικά απασχολεί και η Κίρκη στους νεότερους χρόνους. Σε αυτό το κεφάλαιο παρατίθενται πληροφορίες για την καταγωγή και διαβίωση των κατοίκων, το ηρώο του χωριού στην κεντρική πλατεία, τον οικισμό, την κοινότητα, τις συγκοινωνίες, τα περίχωρα, τους ονομαστούς χώρους, τη φύση και το περιβάλλον, την αναδάσωση και τα φυτώρια, τα μεταλλεία και το εντυπωσιακό ιστορικό τους, τις ασχολίες των κατοίκων, όπως καπνός, σιτάρι, κτηνοτροφία, θήρα, υλοτομία και μελισσοκομία, την εκπαίδευση, την εκκλησία τον Άγιο Γεώργιο Κίρκης όπως και παρεκκλήσια.
Στοιχεία του πολιτισμού της Κίρκης παρουσιάζονται στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου, με ιδιαίτερη αναφορά στα έθιμα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων, τις Αποκριές, το Πάσχα, τη γιορτή του Σωτήρος Χριστού, στις συνήθειες της καθημερινότητας, τα πανηγύρια, τον γάμο στην Κίρκη, τη νεολαία, τα παιχνίδια στο χωριό και φυσικά τις παραδοσιακές γεύσεις, όπως μεζεδάκια, χόρτα, ζυμαρικά, πίτες και πιτάκια, εδέσματα από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκίσματα και ποτά.
Αναμνηστικές φωτογραφίες καλύπτουν ένα ακόμα κεφάλαιο, ενώ φωτογραφίες υπάρχουν δίπλα σε αναφορές όλων των κεφαλαίων, τις οποίες ο συγγραφέας αντλεί από τα προσωπικά αρχεία των, Θεοδώρα Πιτσίκα – Φωτιάδου, Θεοδώρα Φούτσα – Κωνσταντινίδου, Κυριάκου Αρίκα, Πέτρου Παπαβασιλείου, Αγγελικής Τσολάκη – Τασιάκα, Στέφανου Κάλτσου, Νικόλαου Κάλτσου, Ελένης Καφετζή – Χατζηιωακείμ, Γεώργιου Πασχαλινού, Ανέστη Βακιάνη, Γεώργιου Καζαντζή, Αλέξανδρου Καζαντζή, Πέτρου Τζιγιερτζή και Δημητρίου Καλαντζή.
Το βιβλίο ολοκληρώνει το παράρτημα με την ιστορική αναφορά του Δημοσθένη Αρίκα. Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το δήμο Αλεξανδρούπολης παρουσιάσθηκε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου Αλεξανδρούπολης.